This, is going to be the longest day of my life

Usch, jag har sovit skitdåligt inatt och är inte alls laddad för tio timmar Business Game... Det kommer bli en lång dag! Det är bara att se fram emot fortsättningen på 24 ikväll. Jag vill också ha ett spännande jobb som på CTU när jag blir stor! Okej, kanske inte riktigt så spännande, det är ju skönt att rimligtvis kunna anta att man kommer att överleva dagen när man går till jobbet på morgonen... Men jag har kommit på nåt som verkar kul, tänk att testa säkerheten på flygplatser! Och försöka smuggla med sig en massa farliga saker genom tullen, sjukt spännande. Och om man blir påkommen tar man bara fram sin CIA-bricka, "Ha ha, bara ett test. Bra jobbat!" Plus att man gör något bra för världen genom att försvåra för riktiga terrorister. Mhm, tror att jag har hittat mitt kall där. Men nu, back to business (game).

Guns don't kill terrorists, Jack Bauer does

Phew, första dagen med Mirage är över, och det gick väl hyfsat bra. Det var bara provomgång idag, så vi har fått träna på att fatta beslut om produktionsnivå, prissättning, finansiering och andra allmänt knepiga grejer för att se vad det ger för olika resultat för vårt låtsasföretag. Men imorrn är det på allvar, det kommer bli stenhårt schema mellan 8.30-18.30. Så ikväll måste vi vila upp oss och ladda batterierna, och jag kan inte tänka mig något bättre sätt än det vi har valt. Vi har nämligen hyrt första säsongen av 24!! Jag är överlycklig, har inte sett den på jättelänge, men jag minns hur heliga torsdagkvällarna var när det begav sig. Jack Bauer kicks ass, quite literally!


Mirage

Oops, hade visst underskattat ganska grovt hur mycket det var är läsa in sig på till intensivkursen Business Game Mirage som börjar idag... Okej, det löser sig, har hunnit skaffa mig en generell uppfattning och detaljinformation letar man väl upp under tiden antar jag. Nu måste jag slänga mig iväg till skolan för the finishing touches på Sciences Humaines-arbetet. Usch vad stressigt allt kändes helt plötsligt. Så går det när man har bra framförhållning...

Shoppinglycka

Tihi, nu har jag shoppat Marantkopian, kunde inte låta bli =) Beställde den hem till Sverige så jag får tåla mig tills i sommar, men då vet jag i alla fall att den är i tryggt förvar hemma. Första gången jag shoppade online från Ginatricot, för att vara en så bra affär har de en riktigt taskig hemsida. Det var längesen jag shoppade på nätet överhuvudtaget, ett tag var jag rätt flitig med det där faktiskt. Är det ett dåligt tecken att man kan sitt 16-siffriga Mastercard-nummer utantill?..

...or are we dancer?

Ännu en regnig och seg dag i Nice. Förutom att göra det allra allra näst sista på vårt sista french track arbete (det allra allra ALLRA sista ska vi göra tillsammans imorrn) har jag varit väldigt oproduktiv. Borde ha läst igenom ett tjockt häfte med info om grupparbetet vi ska göra nästa vecka men jag har inte eh... hunnit. Okej fine, inte velat. Jag hinner imorrn förmiddag. Det kommer bli fyra väldigt intensiva dagar då vi ska, om jag har fattat ungefär rätt, driva igenom ett företagsprojekt i teorin (typ Mousemate för Lundaekonom-läsarna, fast i koncentrerat format). Det sköna är att alla blir godkända och att vi slipper tenta i den kursen, men det jobbiga är att man tävlar om betygen med de andra grupperna. Fast jag tror säkert att det kommer att gå toppen för vårt lag bestående av Madelene, Markus, Christoffer, Emilia och mig.

Höll på en stund förut och försökte lära mig dansen från youtube-klippet jag la upp igår men det är s v å r t att hålla ordning på höger och vänster när kameran flyttar sig hela tiden och men inte har någon partner att navigera efter. Men åh vad kul det är att dansa, saknar fredagsfunken med Glenn på Gerdahallen, i höst tänker jag inte missa ett enda pass om han är kvar!

Om någon förresten har funderat över vilken som är den bästaste bäste-låten av alla låtar ever and always i hela världen (okej, en av dem i alla fall) så har jag svaret här:

 

Mera Marant

Som jag har skrivit tidigare i bloggen så är jag ju helt såld på Isabel Marants vårkollektion i år, och jag är visst inte den enda som har blivit inspirerad...
Tycker mig se en viss likhet... Men Ginatricot har i alla fall storsint nog hyllat orginalet genom att döpa kopian till Isabel. Försökte få bort loggan och det på Ginatricot-bilden, men så haj på html-bilder var jag visst inte. Suck, föredrar copy paste. Underbar klänning i vilket fall!

So you think you can dance

När himlen är så grå och tråkig som den är idag är det lätt att fastna framför youtube (i ett par timmar) och nu kom jag in på lite klipp från förra säsongen av So you think you can dance. Jag älskar verkligen dans, men tyvärr blir det gärna väldigt pretentiöst av någon anledning. Min gamla genre discodans är troligen den ytligaste man kan tänka sig så det här med att tolka djup och mening i dans går ofta över huvudet på mig och modern dans sammanfattar jag enklast med ordet konstigt. Men i So you think you can dance lyckas de verkligen med att berätta historier med dansen utan att det för den skull blir flummigt. Perfekt avvägning mellan kommersiellt och artistiskt, ta bara den här underbara dansen om ett olyckligt förhållande till Leona Lewis Bleeding Love.
 Är för övrigt sjukt stolt över att jag har kommit på hur man klistrar in saker med html-kod. Tusen år efter alla andra, bra Anna...

Did ya miss me?

Det var längesen! Förlåt att jag inte har skrivit på ett tag, det där jag sa om bloggtorka efter tentaperioden stämde verkligen... Men efter lite finkänslig och konstruktiv kritik ("sämst i världen på att uppdatera" tror jag det var...) så ska jag försöka ta till mig detta och bli lite mer regelbunden.

Så vad har hänt sen sist? Allt och inget, livet i english track är än så länge fantastiskt okomplicerat. Dessutom har vädret varit toppen, med undantag för idag. I onsdags var det releaseparty för en cityguide för Nice som ges ut av studenter på Edhec, det blev en kul kväll på ett coolt ställe som hette High club. Roligast var att gå upp på andra våningen och titta ner på allt som utspelade sig på dansgolvet och i baren, som att spela the Sims fast utan gröna pluppar. Ikväll vet jag inte riktigt vad som händer, ev grillfest hos min fadder, eller också bara en soft svensk-middag på La Coupole. On verra. (=vi får se.)


Ja just det...

Kom pa att jag glömde skriva nat om tentorna, de gick rätt bra bada tva tror jag. Marchén hade exakt samma upplägg som förra arets tenta, sa man fick vad man hade förväntat sig (som tur var, för sa mycket annat kunde jag inte). Det gick ut pa att analysera och kritisera en marknadsundersokning och det var faktiskt ganska...roligt! Den andra tentan var inte heller sa farlig, jag skulle beskriva fenomenet "Indianité", alltsa den kollektiva personligheten i Indien. Vilket jag tolkade som "skriv allt du kan om hinduismen" och öste pa med kaster och gudar i en härlig oordning innan jag hann glömma nagot. Toppbetyg lär det inte bli men sa länge jag blir godkänd är jag nöjd.

The end of an era

Sa, nu var det över da, french track-eran och framför allt tentaveckan. Jag trodde att jag skulle känna nagon form av emotionell respons, men jag känner mig förvanansvärt neutral. Lite tomt känns det, sa där som det brukar göra när man har gjort nagot riktigt intensivt under en period. Men missförsta mig inte, det är underbart skönt att inte behöva aka hem och stänga in mig pa mitt rum med en hög med mer eller mindre obegripliga powerpointslides som ska matas in i huvudet. Fast det kommer nog bli bloggtorka nu när jag inte har nagot att klaga pa längre, har aldrig varit sa produktiv med bloggen som under den senaste veckan. Kanske ska göra som Filip och skriva om nagot positivt för omväxlings skull =) Nu ska jag snart iväg pa barbecue.


It's gonna be a long day

Sista tentadagen är äntligen här, och en vecka av frenetiskt sista-minuten-pluggande och konstant stress är snart över. Har inte sovit så bra inatt, så jag började morgonen soft med att ligga i sängen och ströläsa lite på wikipedia om sånt som eventuellt kan dyka upp på Culture-tentan i eftermiddag. Nu ska jag göra mig i ordning och göra en sista liten insats med marchén, sen blir det en promenad till skolan. Inte frivilligt dock, visserligen gillar jag att promenera men eftersom min trogna Mulberry av någon konstig anledning alltid väger minst ett ton, och att jag denna veckan dessutom släpar på ett tegelstenslexikon till tentorna hade jag föredragit bussen. Men nej, det är förstås strejk idag. Ska luncha med Emma och Christoffer, samt köpa biljett till tentafesten ikväll. Sedan är det pang på med tentorna och 17.15 är min insats i french track officiellt över (bortsett från det jäkla Sciences Humaines-caset som vi har kvar att göra). Då hade jag i ärlighetens namn velat gå hem och däcka i sängen någon timma, men så kul ska vi inte ha det, för jag hinner inte hem. 18.00 är det avgång med buss (inhyrd särskilt för ändamålet, som sagt, strejk)  direkt från skolan mot Juan les Pins där det blir barbecue och tentafest. Kommer känna mig så lagom fräsch efter två tentor och med cirka fyra timmars sömn i bagaget... Men det blir säkert kul i alla fall. Hinner kanske skriva en snabb uppdatering direkt efter tentorna, men om inte, à demain.

22 hours, 39 minutes and counting

Jag kan ha räknat fel, det är lite härdsmälta i min hjärna för tillfället, men hur som helst är det mindre än ett dygn kvar tills sista tentan är gjord!  Can't wait. Dagens tenta på Excel och Access gick i alla fall bra, med undantag för några detaljer så klarade jag alla övningarna. Men det var svettigt på förmiddagen när jag insåg hur mycket jag skulle kunna, som tur var hann jag plugga på allt det som kom på tentan. Vad jag däremot inte kan förstå är varför de inte kan ha lite bättre ventilation, det är sjukt tung luft i tentasalarna. Fast de kanske tycker att tentorna i sig inte är utmaning nog, och att man minsann ska klara dem under försvårande omständigheter också. Jäkla fransmän. Säkert Célines idé.

Hi, my name is Eugene

Gud vad nördig jag har varit det sista, varenda inlägg jag har skrivit i bloggen handlar bara om skolan! Men allting annat har liksom fått stå åt sidan nu under tentaperioden. Dammråttorna under min säng har till exempel evoluerat och springer runt på fyra ben, snart kan vi använda dem som vakthundar. Ska dammsuga på fredag, lovar. Anywho, för att löpa nördlinan ut kan jag meddela att jag alldeles strax ska till skolan för att plugga Excel och Access till datatentan i eftermiddag. Dessutom måste jag försöka hinna klämma in lite marché och culture & environnement inför imorgon. Vet inte hur jag ska hinna, eventuellt får det bli tentavaka halva natten. Önskar att man kunde göra som i Matrix och plugga in en kontakt i nacken (fast kanske inte en så vass och läskig kontakt) och bara ladda över all information till hjärnan. Nä, när man börjar referera till Matrix då har nördigheten gått för långt, jag lägger av nu innan jag börjar hylla afrikanska myrsloksdansen. (Filmreferens, poäng till den som gissar rätt.)

Bättre sent än aldrig

Ha, helt plötsligt råkade jag få en vag minnesbild av nån grej på Internet som lärarna i marchén sagt åt oss att göra för längesen. Vi fattade inte vad det var för nåt, och drog följaktligen slutsatsen att det säkert inte var viktigt ändå. Men nu när jag tog en titt på det så visade det sig vara en pedagogisk liten Internetkurs med berättarröst och grejer i just hur man tolkar de där små siffrorna som jag satt och inte begrep nåt av... Tyvärr inte särskilt utförlig så en del förstår jag fortfarande inte, men lite ljusnade det! Himla röta att jag hittade den, annars hade jag varit ganska körd på tentan på torsdag (där man bedöms efter hur man analyserar ovannämnda små siffror). Ibland känns det nästan som att nån däruppe håller lite koll och ser till att man inte klantar till det alltför mycket...

Hakuna Matata my butt

Kanske borde ha ägnat de där förmiddagstimmarna åt att plugga ändå, calculen gick inget vidare... Fast till mitt försvar kan jag säga att den var väldigt svår och att det kom frågor på ganska oväntade saker. Det kan verkligen ha gått åt pipsvängen, men droiten gick bra i alla fall, alltid nåt. Och det är ju meningen att man ska lära av sina misstag, så istället för att softa ikväll och hoppas på det bästa ska jag plugga ett par timmar på marchén, hatämnet nummer 1. Om någon expert på Khi-två analyser och Pearson-korrelation råkar läsa det här och känner sig manad att förklara för mig vad alla de små siffrorna ska vara bra för så är det bara att höra av sig.

Hakuna Matata

Idag orkar jag faktiskt inte stressplugga ända in i det sista. Har suttit lite med calculen på förmiddagen, men jag har inte hunnit ladda pluggbatterierna efter helgens och gårdagens råplugg till activen. Dumt nog så intalar jag mig att calcul-tentan (det är alltså ekonomistyrning det handlar om) är lätt bara man tar det lugnt och tänker logiskt. När tänker man någonsin lugnt och logiskt under en tenta?.. Hur som helst så är tentan bara 60 % av betyget, de andra 40 procenten är en uppgift som vi fick 13,5 på (10 är godkänt). Alltså borde uppgiften väga upp lite om nu tentan inte skulle gå så bra. Samma sak med droiten som vi har direkt efter, fast där är tentan bara 50 % plus att man får ha med sig alla dokument man vill. Det mest jobbiga är att man får så lite tid på sig. Men jag kan nästan höra Henriks röst i huvudet som han brukar säga till mig, Sofia och Emelie när vi är tentastressade hemma i Lund: "Men det löuser saig, det kommer gau jettebrau jeu." (Skånska, reds. anm.) Helt rätt inställning, det är bara att göra vad man kan och hoppas på det bästa.


Two down, five to go

Äntligen kan jag radera allt hårddiskutrymme i hjärnan från sånt som har med finansiering att göra! Och utan att kunna dra några som helst slutsatser om resultatet kan jag i alla fall säga att när jag till slut satt där med tentan framför mig så var jag inte helt lost! Hade dock behövt mer tid för att hinna göra uppgifterna med durationsformeln, när jag har tränat på den så har det tagit minst en halvtimma bara att få den rätt i miniräknaren. (Vi fick den för övrigt given på tentan, tack för att du sa nåt Céline...)

Den andra tentan bestod av fyra frågor om medborgarskap och styrande organ i Frankrike, varav en inte ens var en fråga. Rakt översatt stod det: "De politiska partiernas status". Eh?! Jag satsade på mer eller mindre kvalificerat pladder och såg till att skriva icke-fransktalande stort på framsidan för att knipa lite sympatipoäng. Det kan ha gått hur som helst, återstår att vänta till maj på resultatet. De är inte snabbast här direkt.

Hade varit underbart att slappna av och göra nåt kul som man normalt sett gör efter en tenta, men nej ikväll ska jag plugga droit och hela dagen imorrn blir det repetition av calculen. Fast man kan se det så här, eftersom jag har sju tentor denna veckan så bli det såklart sju gånger så bra tentafest på torsdag =)

Värdefull kunskap

Ville bara ägna ett ögonblick åt att dela med mig av den förträffliga kunskap jag tillförskaffar mig på den fantastiska skolan Edhec. För tillfället sitter jag och bankar in finansieringsformler i huvudet samt söker utveckla någon form av förståelse för logik och sans i det hela. Som bara en liten aptitretare från det enorma smörgåsbord av kunskap som min finansieringskurs består av tänkte jag bjuda på en smaskig durationsformel som jag ska kunna utantill. Tyvärr har jag fortfarande inte förstått dess existensberättigande, men jag börjar tappa alla förhoppningar om att någonsin till fullo kunna åtnjuta någon förståelse överhuvudtaget för ämnet i fråga.Varsågoda, jag hoppas att den kommer skänka er mycken lycka och glädje samt berika era liv på alla de vis.

Jag tar för övrigt tillbaka tidigare uttalanden, finansiering är inte alls ett fånigt ämne, det är det dummaste j*vla skitämnet som någonsin har uppfunnits. Åtminstone i finansnazin Célines regi. (Kredit för titeln går till Christoffer, bättre kan man inte beskriva henne!) Varför, åh varför satsade hon inte på en modellkarriär istället? Det hade höjt min livskvalité här i Nice med ett väsentligt antal enheter.

Rysare!

Vilken nagelbitare, det här måste ha varit en av de mest spännande finalerna i melodifestivalens historia! Alla bidragen höll hög nivå och största chocken var Molly Sandéns futtiga två poäng. Visst är jag lite besviken över att Måns föll så hårt från sin topplacering, men den läskiga operatanten klarar sig nog bättre i Europa skulle jag tro. Fast låten sätter sig inte så bra, varje gång jag ska försöka nynna på den så blir det den där Vincero-låten med Pavarotti istället. Opera som opera...


Encore de tentaplugg

Hinner egentligen inte blogga, tänkte bara inflika snabbt att jag lever. Har nog aldrig gått upp vid åtta på en lördag för att plugga förut, schemat är riktigt tight om jag ska hinna med allt. Funderar på att testa Björn Gustafssons knep med att kissa hårt för att spara tid. Schlagernight i le chateau är dessutom inställd till förmån för plugg, fast lite kan jag nog inte låta bli att kolla i alla fall. Nu ska jag ge mig på allra jobbigaste ämnet actifs, wish me luck. Ska kötta så mycket jag bara kan i helgen, och ändå kommer nästa vecka bestå av plugg på morgnarna, tentor på eftermiddagarna och mera plugg på kvällarna fram tills torsdag då det äntligen är över. This too shall pass, this too shall pass, this too shall pass...

Bye bye french track

Så helt plötsligt har jag varit på min allra sista lektion någonsin i french track! Känslan är underbar, eller skulle vara om jag inte var för stressad över tentorna. Dagens insats är i alla fall godkänd, tre timmars plugg på vie politique, samt en timma marché i morse, och nu tänkte jag göra en snabbgenomgång av droiten. Att det är fredagkväll slog mig precis nyss, den här helgen lär försvinna in i en dimma av obligationer och nollpunktsanalyser. Har redan bestämt mig för att satsa på tidiga morgnar, annars kommer jag ta halva dagen på mig att komma igång. Som tur är är det i alla fall något kul som händer i helgen, melodifestivalen imorgon. Hoppas bara att inte sändningen hackar den här gången! Fast om favorittippade Caroline af Ugglas eller operatanten vinner får det gärna hacka. Själv håller jag stenhårt på Måns av den enkla anledningen att han är överlägset bäst! Den låten samt filmen Mamma Mia är mina lyckopiller när jag behöver pigga upp mig lite, bättre än Prozac.

Skypeinvigning

Åh, vad glad jag är, nu blev skitdagen lite bättre. Har pratat en lång stund med Sofia via Skype. Hade inga hörlurar, men det funkar visst att sitta och prata direkt med datorn också. Kan inte fatta att jag inte har kommit på det här med Skype tidigare, det är ju helt fantastiskt. Fast jag fick hemlängtan till Lund nu, kunde verkligen se det framför mig när Sofia pratade om Malmborgs, Helsingkrona och kullerstenarna utanför Åhléns. Åh jag gillar verkligen Lund. Jag gillar Lidköping också. Jag gillar Sverige helt enkelt. Suck, jag ska inte sträcka mig till att ställa frågan "Vad gör jag här?". Jag får erfarenhet och vidgar mina vyer. Och analyserar musikvalet på hotell i Polen (Jag har för mig att det var i Polen, men nu när jag tänker på det så kan jag ha fel. Det blir dock inte roligare för det).

Vad underbart det kommer bli att plugga i Sverige i höst! Jag saknar att åtminstone på ett ungefär förstå vad man förväntas göra, jag saknar föreläsningar på två timmar istället för tre, tentor på fyra timmar istället för en och en halv, ett ämne åt gången istället för nio och mest av allt saknar jag den akademiska kvarten. Jag längtar efter att cykla till skolan istället för att ta en sunkig buss och jag längtar efter enorma föreläsningar där man är anonym och kan prata lite tyst utan att riskera ett "Oh, s'il vous plaît" och en mördarblick från Céline. Jag saknar promenader runt klostergården, funk på Gerda, shopping på Nova, fika på Ebbas och utekvällar på nationerna och givetvis saknar jag förstås också vännerna.

Men som jag har skrivit tidigare, om det inte vore för skolan så vore Nice också toppen. Kan bara hoppas på att det blir bättre i english track och repetera vad jag har skrivit stort i min kalender: Sista veckan i french track, håll ut!!


Skitdag

Idag är verkligen den värstaste värsta skittråkiga dagen i hela min Edhec-historia. Åtminstone topp tio.

Igår fick jag någon slags snedtändning och kom med det lysande förslaget att åka till skolan vid åtta idag för att träna på dataprogrammet access innan kulturföreläsningen vid halv tio. Sagt och gjort, Emma som inte skulle gå på föreläsningen bangade, men jag och Christoffer tog oss igenom förra årets tenta utan större problem faktiskt. Fast vi samarbetade i och för sig, det är ju svårare när man är själv. Vi råkade dessutom vara bra på olika saker, för vissa är det svårt med knepiga grejer som att importera data till en rullmeny, andra kan ju ha problem med momentet "öppna dokumentet"...

Anyway, so far so good. Vid halv tio gick vi på föreläsning som idag handlade om Kina men inte var så jätteintressant, så vi gick i pausen för att börja med vår del i det sista momentet i étude de marché. Det var ungefär där den här dagen började gå utför. Jag lovar att jag inte kan komma på något tråkigare i hela världen än att sitta och försöka skriva slutsatser på flera sidor från överambitiösa tabeller om standardavvikelser för att ta reda på om eleverna i första året på Edhec är benägna att åka till ett visst hotell i Polen eller inte. Och om så skulle vara fallet, huruvida de är engagerade i vilken musik som spelas i entrén. Nej det är inte ett skämt, det är another day in the life of an Edhec-student. Som tur är har vi inte gjort hela arbetet själva, vi är med tre franska studenter, och kindmustaschen & co (don't ask) har i ärlighetens namn dragit det tyngsta lasset. Jag lider lite med dem som har fått dras med oss, är det något jag har lärt mig av den här kursen så är det att aldrig jobba med utbytesstudenter när jag kommer hem till Sverige. De fattar ingenting...

Nej, jag måste göra färdigt nu. Back to the gulag...

Hare Krishna

Kanonvädret håller i sig här nere, idag åkte jag till skolan utan jacka! Vilket kanske inte var helt genomtänkt eftersom det började bli kväll när jag skulle hem igen, men det var ändå inte så kyligt att man frös. Dagens föreläsning var ett tretimmarspass om Indiens kultur med en söt liten dam som var så fascinerad av sitt eget ämne att hon höll på att glömma bort att ge oss rast... Ändå ganska trevlig föreläsning som omväxling, inte ett ord om ekonomi, men en lagom liten repetition av högstadiets religionskunskap i hinduism och buddism. Tentan kommer bestå av en enda fråga som man får skriva en liten uppsats på, så man slipper banka in detaljkunskap som den åttafaldiga vägen och sånt i huvudet igen. Det tackar vi för!

Husarrest

Idag har jag spenderat förmiddagen i omedveten husarrest. Grejen med vår dörr är att man måste låsa upp den med nyckel även inifrån. Så det var inte förrän jag för en liten stund sedan råkade upptäcka att alla tre nycklarna var borta som jag insåg att jag har varit inlåst hela förmiddagen. Hade faktiskt trott att det skulle hända att någon råkade få med sig två nycklar mycket tidigare, och M&M är på väg hem nu lagom tills jag måste iväg, så ingen skada skedd. Nu ska jag äta lite lunch innan jag sticker iväg på kulturföreläsning om Indien. Eller om det var Kina, det får bli en glad överraskning.

Big news

Jag har skaffat Skype! Hundra år efter alla andra. Är inte så haj på hur det funkar än, men Madelene är expert, ska be henne om en snabbkurs. Måste skaffa hörlurar också, får se när det hinns med. Men lägg gärna till mig som skypekontakt så länge, det är min hotmail som gäller.

In other news så har dagen mest ägnats åt att plugga redovisning. Ett i grund och botten begripligt ämne, åtminstone när man har facit svart på vitt i en prydlig tabell. ("Ja det är klart, sååååå ska det ju vara.") Att skapa dessa prydliga tabeller med inget annat än en massa siffror och information huller om buller, penna och papper samt mitt eget huvud till hands är en annan femma. Om tentan hade varit på fyra timmar som en normal sådan i Sverige hade det känts lite bättre, men näe, en och en halv timma få vi på oss. Tack. Sen när vi är klara får vi en kvarts rast innan nästa tenta. Lovely. Jävla skit-frankrike. Förlåt, men det är sant. Jag kan inte komma på en enda sak med Edhec som är bättre än motsvarande sak i Lund. Hans Byström kom tillbaka, allt är förlåtet!

Anywho, jag har en massa tvätt att ta hand om, och hälften av mina prylar ligger fortfarande i en organiserat kaotisk hög på golvet efter rumsflytten. Suck.

Lite apropå ingenting sådär tänkte jag avsluta med en av mina favorit-filmrepliker någonsin:

I'll tell you a secret, something they don't teach you in your temple. The Gods envy us. They envy us beacuse we're mortal, because any moment might be our last. Everything is more beautiful because we are doomed. / Akilles, Troja

Det låter lite hemskt först det där med doomed, men om man tänker på det så är det egentligen bara en annan formulering av Carpe Diem. Bra att påminna sig om ibland.

Kvällspromenad

Har precis varit ute och gått en ganska lång vända på strandpromenaden i ljuset från fullmånen. Imorrn är det ingen skola, helt underbart. Ska satsa på att gå upp tidigt och försöka beta av flera ämnen under dagen. Men ikväll pallar jag faktiskt inte att ge mig på att plugga något mera. Är sugen på att se en bra film, men de jag har har jag redan sett hundra gånger. Det kanske får bli en Scrubs eller två istället. Att titta på teve här är inget alternativ, de sänder en tramsig variant av lyckohjulet med Viktoria Silvstedt typ sju kvällar i veckan här, det är ungefär det roligaste fransmännen har i teveväg, åtminstone på våra kanaler. Är grymt avundsjuk på Emma som har hundratals kanaler, bland annat en med karaokevideor dygnet runt!


Kycklingpopcorn

Sitter här och äter en tidig kvällsmat bestående av kycklingsallad, fetaost, avokado och färska champinjoner. Härlig sommarmat som matchar dagens väder. Riktigt gott, vilket är en bedrift med tanke på att kycklingen lätt blir lite konstig i vår mikro. (Ja jag hade ju alltså stekt den först och haft den i kylen. Inte för att jag är någon stjärna i köket, men att man inte kan tillaga kyckling i mikron har jag fattat.) Det går inte att ställa in exakt tid, så man får helt enkelt sätta igång mikron och höfta lite med när man tror det är klart. Om man glömmer bort den så börjar det liksom poppa om kycklingen, som när man poppar popcorn ungefär. Då brukar den generellt sett vara färdig...

Egentligen ett fruktansvärt meningslöst inlägg det här, men this one goes out to my man Emma yo, som önskade sig snabbare uppdatering. Hoppas mina mikrodilemman (observera det fyndiga ordvalet) var underhållande =)


In the summertime

Nanting har hänt här i Nice. Helt plötsligt har det blivit sommar. När jag vaknade imorse (efter första natten i nya rummet, älskar det för övrigt) sag jag ljus under dörrspringan och undrade vem som tänt lamporna i hallen sa tidigt. Men när jag öppnade möttes jag istället av bländande solsken fran köksfönstret! Helt plötsligt känns hela Nice helt annorlunda. Tydligen ska det bli över 20°C här i veckan, a ena sidan underbart men a andra sidan, tentaplugget är svettigt nog ända if ya know what I mean...

Finansiering är för övrigt fortfarande ett fanigt ämne.

Vad är duration?!

Hm, just när jag trodde att jag började få grepp om finansieringen så kom jag in på begreppet duration och fattade plötsligt niente igen. Jag vet hur man räknar ut den med hjälp av en sinnessjukt lång formel som vi måste kunna utantill, (vilket jag också kunde i ungefär tio minuter när jag dugga-pluggade för ett par veckor sen) men jag vet inte vad det ska vara bra för. Hittade fyra olika definitioner när jag googlade på det. Förstår fortfarande inte. Finansiering är ändå ett fånigt ämne.

Andra chansen

Jag borde verkligen inte sitta här och blogga, har massa annat jag borde göra. Men borde är ett så vagt ord...

Igår hade jag och Emma filmkväll med actiontema, både Shooter med Mark Wahlberg och the Inside Man hann vi med. Vilket ledde till att vi båda blev sjukt sugna på paintball och laserdome, det måste styras upp hemma i Sverige sen! Det blev ganska sent, så Emma sov över här men någon grasse matinée (har äntligen fattat att det betyder sovmorgon, när en taxichaufför skulle förklara uttrycket en gång trodde jag att det var fettisdagen han pratade om... Har konstaterat att jag lär mig mer franska av att läsa Harry Potter et le Prince de Sang-Mêlé än vad jag gjorde på 30 högskolepoäng. Lång parantes, sorry) som sagt alltså, någon grasse matinée blev det inte tal om eftersom klockan var ställd på plugg imorse.

Strålande solsken gav mig impulsen att gå upp och sätta mig i en park jag har hittat i närheten för att åtminstone vara i en trevlig miljö när jag skulle ta tag i finansieringen. Det gick över förväntan faktiskt, vissa bitar är fortfarande rena grekiskan, men andra börjar nästan bli lite begripliga, typ danska i alla fall. Men tyvärr har jag bara gjort en tredjedel än av vad jag hade förutsatt mig att göra idag, så det är väl bara att sätta igång med nästa kapitel. Storstäda är det meningen att vi ska hinna med också, för svenskmaffian kommer hit ikväll. Melodifestivallördag i le chateau har blivit lite av en tradition faktiskt, ser redan fram emot Europafinalen!

För övrigt kan jag meddela att nu har två månader passerat sedan jag kom till Nice, och den senaste har gått läskigt fort, mycket fortare än den första. Känns som att det var nyss jag flyttade in i det här rummet och imorgon ska vi redan byta igen! Dessutom kan jag tillägga att efter att ha bott i nämnda två månader vid ett busstopp som heter Fabron Musée d'art Naif har jag äntligen faktiskt hittat det där muséet efter en äventyrlig promenad uppåt istället för den traditionsenliga vändan på strandpromenaden. Att besöka det är en annan historia, tyvärr är jag inte så konstintresserad av mig och "Art Naif" ger mig en föraning av svindyra tavlor föreställandes huvudfotingar som kunde ha målats av en normalbegåvad treåring. Not quite my particular brand of vodka.

Som avslutning, bara för skojs skull (och för att få skjuta upp storstädningen i ytterligare tio minuter):

Tio saker jag lärde mig av att filmen Shooter, (varning för spoilers):
1. Om en skum agent ber om hjälp att planera ett "teoretiskt" presidentmord bör man bli misstänksam.
2. Mark Wahlberg tycker om att gymma.
3. Jättemycket.
4. Om man vill göra en sydstatsamerikan förbannad ska man skjuta hans hund.
5. Om ens bästa kompis dör så är det helt okej att sno hans flickvän
6. Allt man behöver för att starta ett eget litet gerillakrig finns på Wal-Mart
7. Gamla män med konstiga glasögon som bor ensligt ute i skogen är förvånansvärt välinformerade.
8. Det mest puckade sättet att ta reda på om det är en inkräktare i ens hus är att ropa "Hallå?" (Bekräftat i många andra filmer, alltid av en tjej.)
9. Efter sin misslyckade karriär som kapitalförvaltare har Jimmy Cooper tydligen sadlat om till FBI-agent
10. Kamouflagedräkter för snölandskap har av någon anledning en massa fjädrar och påminner vagt om kycklingdräkten Tommy Lee Jones bär i början på US Marshals, fast vita.

Minus en tenta, plus ett arbete...

Kort inlägg far det bli, för jag sitter i datasalen i skolan och ska snart ga hem pa helg. Efter att ha glatt oss at att en av vara kurser tycktes ha glömts bort pa tentaschemat upptäckte vi av en slump att vi visst ska göra ett grupparbete i den kursen istället. Whaaat?? Vi har inte fatt nagon information alls! Fast skönt att slippa tenta iofs. To be continued...

Rainy days

Nu har jag varit dålig på uppdateringar igen. De senaste dagarna har jag, Emma och Christoffer ägnat åt att skriva ett stort case i kontraktsrätten som skulle lämnas in idag. Men trots att vi har jobbat hårt och gjort ett mycket gediget arbete har vi även hunnit med såna viktigheter som att spela konstiga spel på Emmas dator, ha tum-krig, samt med hjälp av franska gula sidorna ta reda på att vår elaka finansieringslärare Céline med mördarblicken bor tillsammans med en tjej (-kompis?!)

Idag hade vi äntligen sista lektionen i Étude de marché som efter en del omvärderingar och moget övervägande till slut utsetts till vårt absoluta hatämne. Har fortfarande ingen aning om vad kursen går ut på, det är nåt med marknadsundersökningar tror jag... Det enda jag förstår av vad läraren säger är när han pausar och frågar "Har alla förstått? Det här är viktigt." Det är bara att nicka och se glad ut. Om man faktiskt skulle säga nej skulle man ju bli tvungen att specificera vad det är man inte förstår. "Jo, ursäkta skulle du kunna ta hela kursen från början en gång, helst på engelska?"  Och ibland ska man öppna ett konstigt dataprogram och klicka lite så kommer det upp konstiga tabeller och diagram. Det är säkert bra till nånting. Den kursen ligger inte högt på prioriteringslistan över tentaplugget, nåt måste man faktiskt få kugga.

This too shall pass

Sitter och slänger i mig en tonfiskmacka innan jag ska sticka iväg till skolan. Förmiddagen har ägnats åt att försöka reda ut en ekonomistyrningsuppgift som man tydligen måste förstå för att klara ett vikigt case som vi ska lösa på eftermiddagens calcul-lektion. Dessutom har jag kollat lite på ett stort case i droiten (sveranska är standardspråk mellan mig, Emma och Christoffer när vi diskuterar skolan) som ska in innan torsdag. Och bortsett från lektioner och uppgifter ska vi bara inte tala om hur mycket jag skulle behöva plugga utöver det för att ha en rimlig chans att klara tentorna som är om två veckor.

Dagens visdomsord som tröst: This too shall pass.

Heavens on fire

Oh my goodness, här ska man gå och lägga sig i lugn och ro och så plötsligt exploderar himlen utanför! Carneval de Nice har pågått i tre veckor, och ikväll avslutades den med ett enormt fyrverkeri som kunde beundras från mitt sovrumsfönster. Pampigt!

Paris

Åh, nu sitter jag här hemma i lägenheten och tittar ut över Medelhavet igen istället för Eiffeltornet. Det har varit en jättehärlig storstadsweekend och jag är verkligen glad att den blev av! Flyget hem gick smidigt och det är skönt men samtidigt lite jobbigt att vara hemma, för väskor ska packas upp, kläder ska tvättas och imorrn börjar skolan igen med slutspurten inför tentaperioden. Men det viktigaste först, jag måste naturligtvis börja med att sammanfatta Parisresan här i bloggen! (Innan jag och mitt guldfiskminne hunnit glömma att jag ens varit där.)

Torsdag
Vid nio på morgonen gick flyget till Paris och väl på flygplatsen började resan bra när M&M och jag kollar flygtavlan och hinner stressa upp oss när vi inser att vår avgång inte står med. Hoppar på närmsta flygvärdinna som artigt förklarar att det är tavlan för ankommande plan vi kollar på och att avgångarna är en trappa upp. Suck, klantigt nybörjarmisstag, pinsamt! Hela svenskgänget skulle med samma flyg utom Filip som skulle komma senare, så vid check-in träffade vi Emma och vid gaten satt Emilia, Pegah och Malin som lyckats ta sig igenom säkerhetskontrollen trots att de skämtat om vem det var som packade kniven och pistolen inför en säkerhetsvakt som visade sig prata svenska... 

Själva flygresan gick sedan ganska fort, kanske delvis för att en söt steward tjänstgjorde som ögongodis. Efter lite allmän förvirring gällande transport in till Paris från Orly lyckades vi hamna på rätt tåg (kors i taket, ni känner ju mig) och Emma, Markus och jag lämnade sedan de andra för att byta till tunnelbana. Vi investerade även i ett tredagars metrokort vilket skulle visa sig vara helt onödigt, vi har gått till fots så mycket att kanske till och med min och mammas Londonresa ligger i lä! Först när vi kommer ut från Metron, rundar ett hörn och får syn på Eiffeltornet fattar jag på allvar att vi är i Paris och skrämmer en passerande fransman när jag börjar hoppa på stället, klappa i händerna och skrika. Nybörjarmisstag nummer två... Det var ingen lång promenad till Hotel Malar som visade sig vara ett riktigt mysigt ställe med kanonbra läge. Rummen var små, men vad gör det när man kan se Eiffeltornet från badrumsfönstret? Okej fine, inte hela, men typ de två översta meterna. De tre översta om man ställde sig på toastolen!

Efter att ha kommit iordning någorlunda och lunchat på en närliggande Kinarestaurang gav vi oss ut på stan. Vi hade trott att vi skulle frysa häcken av oss, acklimatiserade som vi är vid den relativt ljumma Medelhavstemperaturen, men vädret var helt okej trots att solen lyste med sin frånvaro. Vi hade promenadavstånd till centrum, och via Eiffeltornet gick vi mot Triumfbågen och Champs Elysées där vi träffade Filip som hunnit ikapp oss och lite senare de andra som hade varit och shoppat. Det blev en fika på Starbucks och en liten vända i affärerna innan vi tog oss hem för att göra oss i ordning för kvällen. 

Vi på Hotel Malar, dvs Emma, Markus, Filip och jag, åt middag på en grekisk restaurang innan vi gav oss av mot förfesten, som hölls hos en Edhec-kille som var hemma i Paris på lovet. Efter en omväg på några kilometer till följd av en kanske inte helt perfekt vägbeskrivning kom vi till sist fram till festen som hölls i en jättesnygg stenkällare med konst överallt på väggarna. Väldigt mycket Pariskänsla. Men där var vi max en kvart innan det var dags att springa vidare mot nattklubben Étoile som låg i närheten av Triumfbågen. Ett fantastiskt ställe för oss tjejer som inte bara kom in gratis utan även drack gratis i baren fram till en viss tid. Det var ganska fullt därinne, säkert delvis på grund av att kändis-DJn Laurent Wolf skulle spela. Hög kreddfaktor men inte riktigt min typ av musik tyvärr. Men det var kul i alla fall, mindre kul var det senare när Markus, Emma och jag skulle försöka ta oss hem och irrade runt på Paris gator med skoskav och trötta fötter. Till sist pratade vi med en vänlig taxichaufför som trodde att vi inte hade några pengar och körde oss gratis en bra bit i rätt riktning, god bless him.

Fredag
Morgonen inleddes med frukost på Starbucks innan vi gick in seriöst för rollen som Paris-turister. Det var lite kyligare i luften, men vi höll värmen genom att promenera. Eiffeltornet som vi hade tänkt åka upp i var dolt i dimma, så istället gick vi till Notre Dame och sedan Louvren. När vi hade sett oss mätta på italienska tavlor och grekiska statyer blev vi överlyckliga över att hitta en food court på vägen ut från Louvren och dagens lunch för min del blev en otroligt god paella. Framåt kvällen lättade dimmorna, så på vägen hem blev det ändå en vända upp i Eiffeltornet. Självklart tog vi trapporna, dagens träningspass. Cafeterian var oväntat billig, så efter att ha varit längst upp och tittat ut över staden satte vi oss med varsin dricka och såg mörkret skymma över Paris.

Vi fortsatte vårt internationella mat-tema vid middagen, som den här kvällen åts på en japansk restaurang. Fantastiskt god sushi med japanska grillspett till, bästa maten under hela resan! Ätpinnar är dock ett projekt i sig, men det är ju kul när det är lite sport att äta... Efter middagen kände jag mig helt död, framför allt mina fötter, så jag bangade faktiskt utgång och spenderade kvällen med Carrie och Big.

Lördag
Sista dagen i Paris sprack faktiskt himlen upp så att vi fick lite sol på oss. Det passade helt perfekt med våra planer, som gick ut på att strosa runt i Montmartre och åka upp till Sacre Coeur. Efter att ha sett Moulin Rouge gick vi hela sexklubbsgatan ner i jakt på en svenskaffär som skulle finnas där någonstans. Vi misslyckades med att hitta den och fortsatte istället upp mot Sacre Coeur där det var helt underbart att sitta i trappan med solen i ansiktet och titta ut över Paris. Som underhållning hade vi dels en gitarrkille bakom oss som spelade Bob Marley och Oasis, och dels en kille som stod på en piedestal och visade upp sina galna skills på att trixa med en fotboll. Och hur sjukt är det inte, vad ser man plötsligt i folkvimlet om inte en bekant lila kappa! Då är det Amanda från min klass i Lund, som pluggar i Bretagne nu och som spenderade lovet i Paris. Jättekul att träffa henne och få höra hur hon hade det i sin del av Frankrike.

På eftermiddagen blev det en vända på shoppinggallerian Lafayette och på kvällen åt vi till slut faktiskt på en restaurang med fransk mat (det var inte meningen, vi trodde den var amerikansk). Inte på långa vägar lika gott som sushin dock! Efter maten hängde vi på hotellet ett tag innan vi fick höra av de andra att det var utgång planerad. Jag och Emma hoppade över eftersom vi skulle flyga rätt så tidigt dagen efter. Vi bytte om till myskläder och gjorde oss redo för en soft hemmakväll när vi plötsligt kom på att vi var jättesugna på M&Ms. (Godiset förstås, inte mina roommates...) Så kvart över tolv gav vi oss ut igen på Paris gator i jakt på en nattöppen liten butik. Det var inte det lättaste i våra lugna kvarter, inte förrän vi kom till Eiffeltornet hittade vi en öppen gatuvagn. Inga M&Ms hade de, men varsin våffla med nutella blev det vid foten av Eiffeltornet, en helt okej avslutning på en härlig weekend.

Det blev inget dåligt inlägg det här, all heder åt er som orkat läsa ända hit! Nu ska jag nog ta hand om min packning och börja förbereda mig mentalt på den hårda vecka som väntar.


RSS 2.0