Mitt i naturen

Är hemma i stan en snabbis, men snart ska jag ut till stugan igen. Det är varmt så in i h-e, men inte för att jag klagar. Vädret är perfekt för att åka ut med båten, vilket är precis vad vi ska göra idag när jag kommer ut till Kållandsö. Jag och pappa var ute och körde lite igår, och jag skulle försöka lära mig köra båten själv. Den enda lilla haken är att jag saknar kromosomen för lokalsinne och därför inte har så bra koll på norr och söder och sånt. Vilket blir problematiskt när man ska veta vilken prick som ska vara på vilken sida. Jag stirrar mer på GPSen än framför båten, vilket kan ha varit orsaken till att jag missade en prick och körde på ett grund... Ett litet grund bara, inga skadade och propellen gick inte ens sönder så allt som allt är jag ändå ganska nöjd med min insats.

Mina promenader i skogen börjar bli en daglig vana, och det blir mer spännande av att det är helt knökat med djur överallt. Igår såg jag ett rådjur på bara några meters avstånd och dagen innan det var det en grävling som bökade runt i blåbärsbuskarna mitt på eftermiddagen. Det var intressant, men med tanke på det där om att när de bits så släpper de inte förrän de hör benet krasa, så skyndade jag förbi ganska snabbt... Förra veckan var jag så inne i mina egna tankar att jag glömde svänga när stigen gjorde det, och började följa en annan stig. Först när jag nästan trampade på en död orm insåg jag att jag hade gått fel, men fortsatte ändå för skojs skull tills jag hörde ett ljud och såg något stort brunt en bit bort. Kan ha varit ett rådjur, men det kan ha varit en älg också... Eller en svampplockare, jag såg faktiskt inte så himla noga, men jag tyckte det var en bra idé att vända i vilket fall.

Nu ska jag tillbaka för nya äventyr. Pappas Internet är inte världens snabbaste, så jag bloggar nog inte jättemycket utifrån stugan. Ni får försöka ge er till tåls tills jag är i stan helt enkelt =)

Hello Oasis, I missed ya!

Kan tipsa Spotify-användare om att det händer grejer på den fronten! Idag hittade jag massa låtar som inte har funnits förut. Det började med ett sms från Anna W om att hon hade hittat Oasis. Så jag ringde upp för att höra vad hon hade för superknep, och det visade sig vara ganska enkelt. Hon skrev "Oasis" och tryckte på sök. De hade bara dykt upp rätt som det var! Så efter att ha lagt in Don't look back in anger, Stand by me, Stop crying your heart out och självklart Wonderwall i minst fyra olika spellistor provade jag att söka efter andra låtar som jag har saknat, och nästan allt fanns faktiskt nu! Min partylista blev nästan dubbelt så lång tack vare det plötsliga uppdykandet av Cascada, Groove Coverage och, ja, jag erkänner, E-Type (oh shut up). Saknar fortfarande en del Red Hot Chili Peppers-låtar, men annars är jag helt nöjd med Spotify för tillfället. Bortsett från den lilla detaljen att jag inte kan få in musiken i min iPod, och jag börjar tröttna på mina 914 hopplöst ouppdaterade låtar. Dumma dumma Ipredlagen.


Let me sign

Skulle ha tagit en buss ut till stugan, men jag orkade inte springa genom halva stan med packning när det regnade, så det blir en kväll till i stan. Har betat av lite tråkiga måste-grejer, som att söka studielån och skicka in min reserapport för utlandsterminen. Bra timlön för den senare dock, 1231 kronor per månad man var utomlands ska man visst få om man skickar in rapporten (restpengar från Erasmus-stipendiet). Caf-bidraget borde också komma snart dessutom, börjar nästan ångra att jag sökte sommarjobb i år...

Såg om Twilight igår för att jämföra med boken. Gillade den mer nu än förra gången jag såg den, den är bättre än boken i alla fall. Och jag hittade en jättebra låt som är med i filmen, det är faktiskt Robert Pattinson (Edward) som sjunger även om det inte alls låter som honom. Synd bara att den är så kort, man får lyssna på den om och om igen.


Citylife

Heh, om man jämför med Kållandsö i alla fall, det är Lidköping jag syftar på med citylife, inte New York... Har varit i stan ett par dagar och det är kul som kontrast till landet. Igår utnyttjade jag verkligen resurserna med att bo själv i villa och spelade hög musik till halv två, samtidigt som jag hade på en film på teven och en annan på datorn, samt då och då satte mig vid pianot för att (försöka) spela Requiem for a Dream. Hittade noter på Internet, men även om jag i teorin kan läsa noter så är det bara eh... fem stycken jag kan läsa snabbt (C,D,E,F och G i högerhanden) så det går långsamt framåt... Idag ska jag först passa på att träffa Maria innan hon sticker tillbaka till Göteborg för att rädda liv på hjärtintensiven, och sedan ska jag tillbaka ut till stugan. Och innan dess borde jag försöka städa lite, innehållet i min Nice-väska ligger utspritt på golvet eftersom jag har rotat efter grejer jag behöver utan att orka packa upp ordentligt...

Midsommar var för övrigt en trevlig tillställning, det var mer folk än jag hade föreställt mig, och bekanta ansikten blandat med nya. Värt att nämna; jag slapp faktiskt undan lekarna! Eller rättare sagt, jag och några andra flydde till Josef, där det tydligen var öppet hus utan hans vetskap... När kvällen började lida mot sitt slut, och min klänning var dränkt i öl, gick jag och Maria runt och plockade sju sorters blommor (från midsommarstången, samt från några buskar på vägen hem) att lägga under kudden. Oops, de ligger nog kvar där förresten. Anyhoo, jag brukar alltid drömma att jag är tillbaka på festen när jag har druckit lite, så det var till min stora förvåning jag vaknade och hade drömt...ingenting alls! Nada. Det känns ju oroväckande... Fast det kanske inte gills när man snor blommorna. Och sen glömde vi vara tysta när vi plockade också. Attans, får försöka igen nästa år.

Midsommar

Glad midsommar! Har precis varit med Maria på gamla Ica-Klockan och provianterat; färskpotatis, gräslök, lax, sill fast ingen av oss gillar det, och allt annat man behöver för en perfekt midsommarafton. Nu är bara frågan hur vädret tänker utveckla sig. Sedan jag vaknade vid elva har det redan hunnit vara soligt, regna, hagla och sedan gå tillbaka till soligt igen, men svarta moln tornar upp sig hotfullt vid horisonten. Jag tror ändå att det klarnar upp. Fast å andra sidan kanske jag slipper leka lekar om det blir spöregn, festkommittén har planerat allt ifrån säckhoppning till små grodorna... Jag får fejka en stukad fot vid lämpligt tillfälle, det är ju så mycket roligare att bara sitta och skratta åt alla andra!

Ska försöka göra mig iordning lite snabbt, för snart ska vi ge oss ut på blomsterjakt till midsommarstången. Grannarnas trädgårdar lever farligt...


Changed me mind

Läste färdigt Twilight igår natt, och jag tar tillbaka positiva uttalanden från förra inlägget. Den börjar bra, men blir segare och segare. Det händer ju för sjutton in-gen-ting! Förrän i slutet när nån kom på att någon slags handling vore en bra idé, och det hafsas ihop lite action på typ tio sidor. Resten av boken består av påfrestande tonårshormonell dialog ("humörsvängningar så att man får whiplashskador") och ständigt tjat om hur snygg Edward är. Något störande är även det faktum att huvudpersonen Bella svimmar, snubblar och ramlar till höger och vänster, men till och med när hon för ovanlighetens skull står på egna ben kan Edward få för sig att han ska bära henne just for funsies. Hon går inte många steg själv i den här boken och är ungefär lika självständig som en trasdocka. Damsel-in-distress-kortet bör spelas sparsmakligt för bästa effekt, inte på var och varannan sida. Jag är lite besviken, för jag brukar alltid gilla blockbusters, men jag ger upp, är fem år för gammal för att tillhöra målgruppen och jag tvivlar på att jag hade gillat den särskilt mycket ens då. Ska upp på vinden och leta reda på en annan serie vampyrböcker som jag älskade när jag var yngre för att se om de fortfarande är lika bra.

Midsommarafton mañana, ska bli jättekul och mysigt att fira med Maria & co! Men nu ska jag gå och njuta av ett långt bad i ett badkar utan rostavlagringar à la Le Chateau.

I denna ljuva blomstertid

Ja då var man hemma i Sverige igen. Kom hem för mindre än en vecka sen, och redan känns Nice som ett avlägset minne. Efter en kort landning hemma i Lidköping följde jag med familjen ut till stugan på Kållandsö där jag har varit sen dess. Har varit helt avskärmad från allt sedan jag kom hem, och knappt kollat mailen ens, trots att vi faktiskt har tillgång till Internet härute för första året (tack pappas jobb). Pappas laptop ser ut som datorernas egen Jeep Cherokee, slår vad om att jag skulle kunna kasta den i golvet utan märkbara konsekvenser. Men jag ska inte utmana ödet, istället ska jag göra en liten snabbsammanfattning som jag gjorde sist jag inte hade bloggat på länge.

 - Jag har insett att Sommarsverige i allmänhet och Kållandsö i synnerhet är världens vackraste plats. Inget ont om en varm sommarkväll under palmerna på Promenade des Anglais, men det är idylliskt på ett helt annat sätt här nu när allt är grönt och blommorna blommar för fullt. Rödklöver, blåklint, prästkragar, lupiner, smörblommor... (Och där tog min botaniska kunskap slut. Whatever, min poäng är att det är fint.)

 - Det är inte bara floran som frodas här ute, faunan är minst lika riklig. Följande djur har jag sett sedan jag kom hem: Min katt Sudden, 1 st ekorre, 1 st rådjur, 1 st skabbig räv, hästar, får, samt att jag har GÅTT igenom en riktig hage med riktiga kor i! Kan även räkna in x antal mördarsniglar varav de flesta mötte sitt öde i form av däcken på pappas Passat.

 - Jag har spelat min första golfrunda på typ tre år! Var lite nervös innan jag gick ut (och det var säkert mamma också, mitt tjurig-som-en-treåring-humör när jag spelar dåligt är legendariskt). Men det gick över förväntan, svingen satt tydligen i ryggmärgen någonstans. Avståndbedömningen däremot gjorde det inte, så att spela på mitt handikapp (18,1) var det inte fråga om, Gjorde inte ett enda par fastän jag till och med hade birdiechans på ett hål. Men några rundor till så..,.

 - Har så smått börjat vänja mig vid att höra västgötska igen, inte minst då Radio Skaraborg ständigt är på här hemma (det är inte jag som väljer kanal). Är lite fascinerad av att jag inte ens på skämt kan imitera min egen dialekt. Jag vet att jag är kass på att härma dialekter (tack vare upprepade påpekanden), men min egen borde jag ju klara av tycker man... Nåja, hellre det. Västgötska har sin charm, men slå mig hårt den dagen jag säger "Dä ä la'nte så trökit älle", istället för "Det är väl inte så dåligt". Eller dylikt. Allvarligt, örfil, hårt, inga konsekvenser.

 - Har investerat i lite sommarläsning, nämligen Stephanie Meyers Twilight. Blev inte överdrivet imponerad av filmen, men å andra sidan såg jag den i värdelös kvalité på youtube, så jag tänkte ändå ge boken en chans. Har redan läst en tredjedel, och omdömet så långt? Tja, det går inte att komma ifrån att det här är tantsnusk för sjuttonåringar. Bokens framgång bygger på föreställningen att alla tjejer innerst inne vill bli räddade av en superhjälte-kille, Bruce Wayne, Wolverine, eller varför inte Cedric Digg... eh, Edward Cullen. Och visst är det lite fånigt ibland, men det dramatiska lättas upp av en lågmäld och sarkastisk humor som gör att det funkar ändå. Det värsta av allt? Det här är precis exakt så som jag själv skulle ha skrivit en bok, inklusive de fåniga delarna. Jag skojar inte, det påminner jättemycket om halvfärdiga saker jag själv har skrivit när andan fallit på. Vilket förstås ger en massa ångest över att jag borde sätta mig ner pronto och skriva nästa succébok, sälja filmrättigheterna och inkassera några mille. Äh, jag börjar imorrn...

Om några veckor ska jag tillbaka till Fazer och fylla på bankkontot lite, men den dagen den sorgen. Än återstår några härligt bekymmersfria lediga veckor i idyllen. Life is good people!

P.S. Kvällens tevetips, Matrix på sexan 21.00! Försökte på allvar böja skedar med blicken efter första gången jag såg den, men säg inte det till nån. (Jag var faktiskt bara fjorton.)

P.S. 2 Mamma har precis startat en "bokblogg", dvs en vanlig dagbok fast jag får läsa och skriva kommentarer på tomma sidor... Vet faktiskt inte vad jag ska säga om det, du är bra rolig du mamma =)

Franska fördomar

Tänkte runda av min Nice-vistelse med att dela med mig av några erfarenheter kring Frankrike och fransmännen, för det är ju ändå ett ganska speciellt land och folk.

Alla fransmän går omkring med en baguette under armen
Sant! Så in i bomben sant, man kan inte ta två steg utan att krocka med en baguettebärare. Klart överskattat bröd måste jag dock inflika, rågkusar here i come! Randiga tröjor, baskrar och pipmustacher är dock mindre frekventa.

Fransmän pratar taskig engelska
Delvis sant. Den yngre generationen pratar oftast hyfsad engelska, men många har spanska som andraspråk istället. Bland vuxna och äldre är det värre ställt. Nice-borna är dessutom orepresentativt bra på engelska jämfört med övriga landet tack vare all turism. Det franska uttalet är ju också ett kapitel för sig. Tänk strutsmannen från "Dude where is my car?" (I am an 'onorrrable man!) så är man helt rätt ute. ("Idea" heter för övrigt alltid "idear" av någon okänd anledning.)

Fransmän har pyttebilar, kör som galningar, tutar hela tiden och parkerar vart som helst
Yep. Kommentar överflödig.

Det är en massa hundbajs på gatorna i Frankrike
Sant. Man utvecklar en sjätte sinne för att navigera mellan högarna. Har faktiskt hållit nollan hela terminen.

Fransmän är dryga och otrevliga
Nej, det där fattar jag inte riktigt vart det kommer ifrån. Möjligen i Paris i såna fall, men å andra sidan märkte jag inte av det där heller. Vi fick ju till och med åka gratis taxi en kväll, hur ofta händer det i Sverige?

Alla fransmän röker
Jättesant. Nästan alla röker, och de har inget emot att röka inomhus. I Sverige är det "coolt" att röka upp till typ nian, men här verkar inte den fasen gå över... 1-0 till Sverige!

Det var allt jag kom på för stunden. Nu ska jag fortsätta packa.

Merci la France

Yes, efter många om och men har jag och Markus i elfte timman varit och fixat vårt Caf! Det är ett franskt bostadsbidrag som man ska söka i början av terminen, men det var en jäkla massa papper som skulle in, och efter att ha haft en del strul med det där ett tag tänkte vi lägga ner projektet. Tills jag igår hittade ett hyreskontrakt som jag helt glömt bort att vi hade fått, det var den saknade pusselbiten. Så någon halvtimma på ett svettigt bidragskontor kommer att betala tillbaka sig med åtminstone en 300 euro! Det tackar vi för, merci merci.

48 timmar kvar tills jag sitter på ett plan hem till Sverige nu...

Sommarlov!

Ja, då har jag helt utan ceremonier vandrat ut ur Edhec för sista gången för att troligen aldrig komma tillbaka. Känns lite konstigt även om det är mycket som jag inte kommer sakna, det finns en hel del material från tidigare inlägg i bloggen som kan intyga det... De två sista tentorna gick hyfsat bra. Price and Retailing var ungefär som väntat, den krångligaste delen var att fatta frågorna, vilka i vanlig ordning med den läraren var otydligt ställda och på halvtaskig engelska. Det kändes skumt att anpassa språknivån i svaren till vad man tror att läraren kan förstå... Big business and the Environment var en enkel men ändå inte så väldigt flummig tenta, bästa tentan den här trimestern tror jag faktiskt.

Och nu då? Tja eftersom jag har snittat ungefär fyra-fem timmars sömn per natt sedan i söndags ska jag nog för ovanlighetens skull ta en powernap (på några timmar). Senare blir det eventuellt grillning på stranden (olagligt...) eller bara förfest och utgång. 

Beg pardon?

Jag har aldrig någonsin blivit så ställd på en tenta som när jag fick accountingen idag. Och jag var inte ensam, hela salen blev knäpptyst när tentan delats ut, inte en penna som skrev, inte en miniräknare som knappade. Jag hade pluggat dåligt fram till igår, men jag lyckades till slut pressa in hela kursen i närminnet och tyckte ändå att jag hade hyfsad koll. Synd bara att tentafrågorna inte alls hade något att göra med vad kursen handlade om... Hittills har jag inte hört en enda person som tror att de har klarat den, alla hade samma reaktion: Whaaaaaat?!?! Försökte mig på lite kvalificerad bullshitting, men det är inte så tacksamt i ett ämne som redovisning när frågan är en räkneuppgift... I strategin däremot funkade det bättre, den tentan gick nog okej. Nu har jag en paus innan jag ska sätta igång med Price and Retailing och Big business, sedan är det äntligen slut på pluggandet på några månader.


2 down, 4 to go

Yes, då var de första två tentorna avklarade, finansiering och handelsrätt. Är något mörbultad, att klämma in två tentor under tre timmar efter en natt med tre timmars sömn (kunde inte somna, det var för varmt) är knappast ett framgångsrecept. Mitt huvud känns som att någon har kört över det med en bulldozer och sedan återställt det till sin normala form genom att stoppa upp det med bomull. Men det gick nog trots allt rätt okej, vågar faktiskt hoppas på godkänt i båda ämnena tror jag. Nu ska jag ta en Ipren, äta lunch, dricka massor av vatten och eventuellt sova en liten stund innan jag ger mig på att plugga till morgondagens tentor, koncernredovisning och strategi.


All hell is breaking loose

Det känns som att det är på gång i alla fall, ett rejält åskväder ligger i luften och mullrar här över Nice. Personligen hoppas jag på att det bryter ut och blir världens åskstorm, det vore mysigt. Fast jag kan tänka mig att resenärerna på flygplanen som passerar fönstret med jämna mellanrum inte är lika roade, särskilt inte efter dagens mystiska, eventuellt blixtnedslagsorsakade flygplansincident. Hur tappar man bort ett plan?!

Rubriken får fylla dubbla funktioner för idag är sista dagen innan the tenta-hell börjar, med två tentor om dagen i tre dagar. Känner mig inte alls lika förberedd som förra gången, och då gick det ju ändå inte så himla bra... Har svårt att fokusera, men ska ändå försöka nöta in några formler till, samt skumma lite i lag-casen som vi har fått av Scarecrow. Det får gå som det går. Som Sucre skulle säga; "Have some faith papi, have some faith". (Lincoln skulle kontra med "Reality is kicking faith's ass", men jag har ändå aldrig gillat Lincoln särskilt mycket...)

Nu haglar det för övrigt...

RSS 2.0